• Home
 • Nieuws
 • Zorg
 • Persoonlijk advies
 • Hulpmiddelen
 • Tarieven
 • Werken bij
 • Informatie
 • Vrijwilligers
 • Cliëntenraad
 • No Flash
  img: persoonlijke service en zorg waarbij u zich thuis voelt
  26
  Apr

  Interview met Truus Makkinje

  type: nieuwsbericht    

  ‘‘Ik heb geen geraniums, ik heb vlijtige liesjes’’

  truus-2De Venlose Truus Makkinje (75) is al sinds 1984 vrijwilliger bij ECR Groot Stokkert. Ze kwam per toeval op deze locatie terecht. Ze zocht samen met haar man een tijdelijke ruimte om te repeteren voor de Oranje toneelvereniging. Van Groot Stokkert kregen zij goedkeuring om hier zo lang te repeteren als nodig was.

  In die tijd kreeg Groot Stokkert nog heel veel aanvraag vanuit Limburg van mijnwerkers met reuma die er vakantie kwamen vieren. Dit werd steeds meer uitgebreid naar (alleenstaande) mensen die graag een uitje wilden. Op een bepaald moment was er zoveel aanvraag, dat Truus zich ervoor inzette om samen met iemand van Groot Stokkert een lijst te maken van mensen die zich geroepen voelden om deze gasten te helpen.

  Dat er hulp nodig was, werd steeds duidelijker. Tijdens een congres voor ouders van reumapatiënten waren er 26 vrijwilligers nodig. De kinderen mochten namelijk ook meekomen, maar die moesten natuurlijk wel vermaakt worden. Alleen waren er niet zoveel vrijwilligers beschikbaar. Daarom is Truus naar de directeur van de huishoudschool in Hattem gegaan voor hulp. De directeur heeft er vervolgens voor gezorgd dat er 26 scholieren kwamen helpen en die kregen allemaal een extra studiepunt.

  Tijdens verschillende themaweken die volgden waren ook weer veel vrijwilligers nodig. De gasten konden zich inschrijven voor uitstapjes en dagjes uit. Truus bekeek vervolgens alle aanmeldingen en belde dan de vrijwilligers wie op welke dag ingezet kon worden. Op een gegeven moment kwamen er zoveel aanvragen dat het werk verdeeld moest worden onder vier bellers. ECR Groot Stokkert heeft jaren samengewerkt met de vrijwillige hulpdienst uit de gemeente Heerde. ,,Ik heb het een hele poos alleen gedaan, maar dat werd veel te veel’’, aldus Truus. Sinds begin 2017 vallen de vrijwilligers onder de paraplu van RAZ.

  Het moge duidelijk zijn dat Truus heeft gepionierd het vrijwilligerswerk te introduceren en te laten werken op ECR Groot Stokkert. In die 33 jaar heeft ze veel meegemaakt. De verandering van Groot Stokkert naar een zorg- en herstelhotel is volgens haar goed te merken. De hulpverlening van de vrijwilligers is daardoor ook veranderd. Tegenwoordig werkt Truus bij het zwembad, helpt ze bij het dinerbuffet en is ze bij de recreatie aanwezig, waarbij ze helpt met kaarten, sjoelen, noem maar op. ,,Ik heb vanaf het begin alles meegemaakt en ik denk nog steeds mee met alle veranderingen. Ik zeg altijd maar: ik heb geen geraniums, ik heb vlijtige liesjes.’’

  Het mooiste aan het vrijwilligerswerk vindt Truus de voldoening die ze eruit haalt. ,,Mensen vinden het fijn als je moeite voor ze doet en ze vertrouwen geeft. Iets voor een ander doen, geeft me een blij gevoel vanbinnen.’’

  Interesse om zelf ook als vrijwilliger aan de slag te gaan bij RAZ? Bekijk dan hier de vacatures.

  naar het nieuwsoverzicht
  img: contact


  * verplicht veld